Twintig jaar geleden was klimmen iets voor waaghalzen, maar deze sport heeft sindsdien een exponentiële groei gekend, waardoor zij nu ook bij het grote publiek populair is. Gedreven door fascinatie voor de top en ontzag voor de afgrond vindt de klimmer zijn weg, houvast zoekend in een subtiel samenspel tussen wilskracht, spierkracht en zwaartekracht.  

Klimmen is in wezen een soort sportieve gymnastiek, die door iedereen kan beoefend worden. Mannen, vrouwen en kinderen van 7 tot 77 maken zich aan elkaar vast, zekeren elkaar en klimmen om beurt. Je hoeft zeker geen spierbundel te zijn om te klimmen, maar groot en slank zijn speelt wel in je voordeel. Soepel zijn, de route kunnen analyseren en nauwgezet werken zijn veel belangrijker. Tijdens het klimmen word je met jezelf geconfronteerd, het is dan ook de ideale sport om jezelf beter te leren kennen en je kracht, uithoudingsvermogen en lichaamsbeheersing te testen.  

Klimmen is een spannende sport en spreekt bij velen tot de verbeelding, maar vooral het rotsklimmen is niet vrij van risico’s. Je kan deze risico’s beperken, als je je aan de veiligheidsregels houdt en de juiste (touw)technieken goed onder de knie hebt. Vandaar dat VBW een ruim aanbod aan opleidingen voorziet voor alle leeftijden.  

Consulteer dan ook de pagina’s Jeugdklimmen beginners en Jeugdklimmen A op onze site als je als jeugdige klimmer hierover meer informatie wenst.  Wie een klimvaardigheidsbewijs wil halen, kan terecht op de pagina’s KVB1, 2 en 3 waar de nieuwe modulaire klimscholing wordt voorgesteld:  

Ben jij reeds een geoefende outdoor voorklimmer? Onze opleiding KVB3+ is exact wat jij nodig hebt om je voor te bereiden op adventure climbing. (KVB 4) Hier leer je bijvoorbeeld werken met mobiele zekeringen en dubbeltouw. Interesse? Neem zeker hier een kijkje.